UDBA IN AKCIJA SEVER

Igor Omerza portret

Igor Omerza

Igor Omerza, rojen v Ljubljani, magister ekonomskih znanosti, je bil član vodstva oporečniškega Odbora za varstvo človekovih pravic in aktiven politik po propadu socializma v Sloveniji. Takoj po osamosvojitvi je bil generalni direktor SDK, nato poslanec v parlamentu in ljubljanski podžupan.
Zadnja leta se posveča predvsem pisanju knjig. Do sedaj je objavil 14 knjig, nekatere je možno brati tudi v nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku. Večinoma piše o naši tajni komunistični politični policiji. Z novinarjem Bojanom Požarjem je leta 2016 izdal elektronsko knjigo Melania Trump – The Inside Story.

Številke govorijo zase

Knjiga ima 480 strani. Poleg tega je v njej skorajda 70 strani faksimilov prvič obdelodanjenih arhivskih dokumentov (našega in hrvaškega državnega arhiva) in 23 fotografij. V knjigi nastopa več kot 500 posameznikov in posameznic.

Izseki iz knjige

Sedaj pa je bil 3. novembra 1989 napovedan prvodecembrski miting v Ljubljani in naše notranje ministrstvo je odprlo v zvezi s tem posebno akcijo. Izbrano je bilo ime Sever. Mitingarji so prihajali iz juga v Slovenijo, ki je na severu. Torej gre za dva nasprotna pola in če bodo prišli s toplega juga na mrzli sever, bodo tu “zmrznili”. In res so zmrznili, toda še preden, kot bo to razvidno iz nadaljevanja te knjige, so sploh krenili iz toplih krajev!

*

18. novembra 1989, je Delo objavilo pogovor z Milankom Buljugićem, tajnikom mitingaškega Božurja. Milanko, vojvodinski Srb je nameravanemu mitingu naredil medvedjo uslugo in mnogo pripomogel k že tako ali tako znervirani slovenski javnosti, alternativi in tudi obstoječi oblasti, da je začela totalno zavračati “Miting resnice”. Namreč, brez dlake na jeziku je bleknil: “Mi smo pripravljeni na spopad. Naj bo tudi deset mrtvih …”.

*

Tomaža Ertla bi morali preiskovati in mu potem, če bi zbrali dovolj dokazov (v državnem arhivu jih je več kot dovolj!!!), tudi soditi. Zakaj? Najmanj zaradi, prvič, uničevanja dokumentacije notranjega ministrstva (marec, april, maj 1990), drugič, vpletenosti v udbovski velikovški bombni atentat (18. september 1979), tretjič, sodelovanja slovenske Udbe pri načrtovanju umora Hrvata Nikole Štedula na Škotskem (20. oktober 1988), in četrtič, sodelovanja slovenske Udbe pri umoru Albanca Enverja Hadrija v Bruslju (25. februarja 1990). Torej, preiskovati bi ga morali najmanj kot domačega uničevalca arhiva RSNZ ter mednarodega državnega terorista!

Pisatelj vam razkriva

Avtor razkriva mnoga do sedaj nezana politična in udbovska ozadja, ki so tesno povezana s tremi ponesrečenimi ter s strani Slobodana Miloševića načrtovanimi srbsko-črnogorskimi mitingi v Sloveniji. Najbolj obsežno je seveda obdelan razvpiti Miting resnice, ki je dvignil na noge celo Slovenijo in naj bi se v Ljubljani dogodil 1. decembra 1989.

Poleg tega avtor v zadnjem delu knjige dokumentirano in naravnost “mikro-anatomsko” pokaže, da je slovenska milica (kasneje policija), postala prava in mogočna demokratična ter osamosvojitvena sila ne preko akcije Sever (v novembru in začetku decembra 1989), ampak šele s propadom starega, socialističnega režima in v tem okviru tudi in predvsem z odhodom notranjega sekretarja Tomaža Ertla ter prihodom Demosovega notranjega ministra Igorja Bavčarja, kar je nato milica alias policija v polnosti in veličastno dokazala tudi v sledeči osamosvojitveni vojni!

Naslovi poglavij

 • Spremna beseda Igorja Bavčarja
 • Prolog
 • 1. poglavje: “Miodragovanje” Bulatovića in Ćosića
 • 2. poglavje: Propad “ogrevalnega” mitinga
 • 3. poglavje: “Anticankarjevski” miting
 • 4. poglavje: Med drugim in tretjim mitingom
 • 5. poglavje: “Severno” obarvani miting – napoved
 • 6. poglavje: “Severno” obarvani miting – prepoved
 • 7. poglavje: “Severno” obarvani miting – preprečitev
 • 8. poglavje: “Sodni” dan in čas pozneje
 • 9. poglavje: Milica pred akcijo Sever in po njej
 • Epilog
 • Imensko kazalo
 • Viri in literatura

Pomembnejša imena imenskega kazala

Igor Bavčar
Krste Bijelić
Peran Bošković
Josip Broz – Tito
Anton Bukovnik
Dobrica Ćosić
Stane Dolanc
Janez Drnovšek
Tomaž Ertl
Ivan Eržen
Majda Gaspari
Petar Gračanin
Janez Janša
Leopold Jesenek
Edvard Kardelj

Bogdan Kecman
Slavko Kmetič
Jože Kolenc
Milan Kučan
Dragiša Marojević
Slobodan Milošević
Aleksandra Plavevski
Predrag Radosavljević
Dimitrij Rupel
Jože Smole
Janez Stanovnik
Ščekić Mihajlo
Miroslav Šolević
Danilo Türk
Božidar Veljković

DOGODKI

Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige

Udba in akcija Sever

V sredo 24. junija 2020, ob 18. uri,

bo v Ljubljani, na vrtu Kavarne SEM v Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova ulica 2, predstavitev nove knjige Igorja Omerze Udba in akcija Sever. Po predstavitvi bo občinstvo lahko razpravljalo in postavljalo vprašanja avtorju knjige.

Naročilnica

Cena knjige v pred prodaji je 26.90 €, poštnina gratis

Redna cena knjige je 29.90 € + 3 € poštnina

Knjigo prejmete po povzetju preko Pošta Slovenije.

Za telefonsko naročilo ali dodatne informacije o vašem naročilu pokličite:

070 758 314

Pogoji uporabe

Dragi bralci/bralke,

zahvaljujemo se vam za naročilo na novičke, za knjižna naročila, sporočila, karkoli. Ker od nas ne zahteva samo zakon, da vam povemo kaj bomo z vašimi podatki, ampak nam to nalaga tudi morala. Obstajamo, ker nas podpirate, ker nam zaupate. Za nas ste neprecenljivi. Vaše podatke bomo uporabili za namene obveščanja, komunikacije ali izvedbe naročila in ostali bodo izključno znotraj podjetja.

Kadar koli lahko zahtevate, da vaše podatke popravimo, dopolnemo ali izbrišemo.

In kot pravi Gogolj: “Književnik ima samo enega učitelja: to so bralci sami.”

Hvala, da ste.

Če bi radi še naprej brali drobni tisk, vas toplo vabimo na spletno stran, kjer so zapisani ostali splošni pogoji.