Brezplačna dostava za vsa naročila

Udba in akcija Sever

Razprodano
Na razpolago samo v knjigarnah in knjižnicah

Deli:

Igor Omerza

O avtorju

Številke govorijo zase

Knjiga ima 480 strani. Poleg tega je v njej skorajda 70 strani faksimilov prvič obdelodanjenih arhivskih dokumentov (našega in hrvaškega državnega arhiva) in 23 fotografij. V knjigi nastopa več kot 500 posameznikov in posameznic.

Izseki iz knjige

Sedaj pa je bil 3. novembra 1989 napovedan prvodecembrski miting v Ljubljani in naše notranje ministrstvo je odprlo v zvezi s tem posebno akcijo. Izbrano je bilo ime Sever. Mitingarji so prihajali iz juga v Slovenijo, ki je na severu. Torej gre za dva nasprotna pola in če bodo prišli s toplega juga na mrzli sever, bodo tu “zmrznili”. In res so zmrznili, toda še preden, kot bo to razvidno iz nadaljevanja te knjige, so sploh krenili iz toplih krajev!

18. novembra 1989, je Delo objavilo pogovor z Milankom Buljugićem, tajnikom mitingaškega Božurja. Milanko, vojvodinski Srb je nameravanemu mitingu naredil medvedjo uslugo in mnogo pripomogel k že tako ali tako znervirani slovenski javnosti, alternativi in tudi obstoječi oblasti, da je začela totalno zavračati “Miting resnice”. Namreč, brez dlake na jeziku je bleknil: “Mi smo pripravljeni na spopad. Naj bo tudi deset mrtvih …”.

Tomaža Ertla bi morali preiskovati in mu potem, če bi zbrali dovolj dokazov (v državnem arhivu jih je več kot dovolj!!!), tudi soditi. Zakaj? Najmanj zaradi, prvič, uničevanja dokumentacije notranjega ministrstva (marec, april, maj 1990), drugič, vpletenosti v udbovski velikovški bombni atentat (18. september 1979), tretjič, sodelovanja slovenske Udbe pri načrtovanju umora Hrvata Nikole Štedula na Škotskem (20. oktober 1988), in četrtič, sodelovanja slovenske Udbe pri umoru Albanca Enverja Hadrija v Bruslju (25. februarja 1990). Torej, preiskovati bi ga morali najmanj kot domačega uničevalca arhiva RSNZ ter mednarodega državnega terorista!

Pisatelj vam razkriva

Avtor razkriva mnoga do sedaj nezana politična in udbovska ozadja, ki so tesno povezana s tremi ponesrečenimi ter s strani Slobodana Miloševića načrtovanimi srbsko-črnogorskimi mitingi v Sloveniji. Najbolj obsežno je seveda obdelan razvpiti Miting resnice, ki je dvignil na noge celo Slovenijo in naj bi se v Ljubljani dogodil 1. decembra 1989.

Poleg tega avtor v zadnjem delu knjige dokumentirano in naravnost “mikro-anatomsko” pokaže, da je slovenska milica (kasneje policija), postala prava in mogočna demokratična ter osamosvojitvena sila ne preko akcije Sever (v novembru in začetku decembra 1989), ampak šele s propadom starega, socialističnega režima in v tem okviru tudi in predvsem z odhodom notranjega sekretarja Tomaža Ertla ter prihodom Demosovega notranjega ministra Igorja Bavčarja, kar je nato milica alias policija v polnosti in veličastno dokazala tudi v sledeči osamosvojitveni vojni!

Vpogled v vsebino

Pomembnejša imena imenskega kazala

Igor Bavčar Krste Bijelić Peran Bošković Josip Broz – Tito Anton Bukovnik Dobrica Ćosić Stane Dolanc Janez Drnovšek Tomaž Ertl Ivan Eržen Majda Gaspari Petar Gračanin Janez Janša Leopold Jesenek Edvard Kardelj Bogdan Kecman Slavko Kmetič Jože Kolenc Milan Kučan Dragiša Marojević Slobodan Milošević Aleksandra Plavevski Predrag Radosavljević Dimitrij Rupel Jože Smole Janez Stanovnik Ščekić Mihajlo Miroslav Šolević Danilo Türk Božidar Veljković